Оскърблението на Бога се изцерява чрез скръб по БогаЖивотът на

...
 Оскърблението на Бога се изцерява чрез скръб по БогаЖивотът на
Коментари Харесай

Великата грешница, която стана най-светият човек на Изтока

 
Оскърблението на Бога се изцерява посредством тъга по Бога Животът на преподобната Мария Египетска е едно малко Евангелие на покаянието
Евангелско четиво (Марк 10:32-45)

Защото и Син Човечески не пристигна, с цел да Му служат, само че да послужи и даде душата Си откуп за мнозина (Марк 10:45)

Скъпи братя и сестри в Господа,

общителни рожби на Светата православна черква, По време на земния Си живот нашият Спасител и Господ служеше освен на праведните, само че на първо място на грешниците. Той обърна в смирение доста сребролюбци, блудници и даже един загрубял бандит. Даде душата си откуп, т.е. разпна се, с цел да избави всички ни, но при изискване, че ние сами желаеме да се спасим, като повярваме в Него. След Възнесението Си на Небесата Господ Иисус Христос продължи да ни служи и до момента Той е приел в смирение, и даже е издигнал до святост, безбройно голям брой човешки души, включително и на огромни грешници.

Една такава душа е преподобната Мария Египетска. Тя от най-велика грешница и развратница на Александрия и Египет, след близо 50-годишно разкайване в пустинята, станала най-светият човек на Изтока. Нейният живот е едно малко Евангелие на покаянието и не се нуждае от проповед, тъй като самият той е проповед. Ще разкажем част от него съгласно личното й изложение, предадено на авва Зосима, който я погребал в пустинята, откакто
един лъв изкопал гроба й
" Родена съм в Египет. Родителите ми бяха още живи, когато аз, 12-годишна, ги напуснах и отидох в Александрия. Там се лиших от дара на целомъдрието си и се предадох на неудържимо и ненаситно любодеяние. Цели 16 години блудствах, мислейки, че целият смисъл на човешкия живот се състои в облекчаване на плътската сласт. Един ден забелязах, че тълпи от народ отиват към морето, с цел да вземат транспортен съд и да отплуват за Светата земя, с цел да се поклонят на Животворящия Кръст Господен в Йерусалим. У мен се яви непреодолимо предпочитание да отпътува и аз за там. Но не поради Йерусалим и поради празника желаех да се причисля към хилядите поклонници, а с цел да ги блазня и склоня мнозина от тях към грях...

Настъпи празникът на Въздвижението на Честния Кръст Господен. Всички поклонници се завтекоха към църквата. Тръгнах и аз с тях и по този начин доближих храмовия притвор. Понечих да стъпя в самия храм, в който лежеше Животворящото Дърво, само че тутакси някаква мощ властно ме задържа и отхвърли обратно. Помислих, че съм се изтощила физически, и още веднъж направих опит да мина напред. Напразно!
Същата мощ още веднъж и още веднъж ме отхвърли обратно
Строполих се ничком на земята, започнах да плача и да се удрям в гърдите, гръмко изповядвайки греховете си. Когато бях стигнала ръба на отчаянието, внезапно забелязах пред себе си иконата на Пресвета Богородица и се замолих по този начин: " Пресвета Дево, зная, че е заслужено да бъда отхвърлена аз, блудницата, само че и това зная, че Бог стана човек, с цел да призове грешниците към смирение. Помогни ми, Пречиста, да вляза в храма на Твоя Син и Бог. Обещавам Ти, че в случай че ме допуснеш да видя и целуна пречистото Кръстно Дърво на Твоя Син, ще се отрека от света и ще отида там, където ми заповядаш Ти! "    

След тази пламенна изповед и даден обет Мария била позволена в храма. Света Богородица й заповядала да се засели в Задйорданската пустиня, където почнал нейният дивен героизъм.

" Повярвай ми, свети отче - продължава своя роман светицата, - цели 17 години трябваше
да се боря с бесовските изкушения и съблазни
Помислите за света с всички негови приятности и сладости ме атакуваха като люти зверове. Когато вкусвах от оскъдната си храна, тутакси ме нападаше мисълта за вкусното месо и рибата, които имах в цялостно обилие в Александрия. Когато утолявах жаждата си с мярка водица, пред очите ми започваха да искрят пенливото алено вино и разните други напитки, които имах, когато бях в света. Искаше ми се да крещя, да танцувам и да пея всички тези блудни песни, които пеех и слушах по време на всенощните пирове в Александрия. Но тогава си припомнях обетите, които бях дала, преди да дойда в пустинята, и пред очите на душата ми изплуваше облика на Пресвета Богородица от иконата в притвора на Иерусалимския храм и аз падах на земята, започвах да се удрям в гърдите и да крънкам благосклонност и благовременна помощ от Господа Иисуса Христа, Който сходно на нас беше изкушен във всичко, с изключение на в прегрешението (Евр. 4:15-16). И тогава в мен настъпваше велика и сладка тишина, която не може да се съпостави с нищо земно, и горчивите ми сълзи ставаха сълзи на неизказана наслада и признателност. "

Братя и сестри,

Като ви описвам този дребен епизод от великото смирение на преподобна Мария Египетска, чиято светла памет Църквата чества през днешния ден - в  Неделя Пета на Великия пост - виждам какъв брой прав е авва Арсений, когато споделя: Грехът влиза с услаждане, само че се изгонва с мъка. Оскърблението на Бога се изцерява посредством тъга по Бога; който няма тази печал, той не се кае, както би трябвало.

Трябва да скърбиш повече

за това, че не чувстваш обезсърчение за беззаконията си. Който тук не плаче за греховете си, там постоянно ще плаче за тях. И така, належащо е да плачем или тук непринудено, или там поради тъгите, макар нежеланието ни.

Ако нямаме смирение, да го изпросваме от Бога и Той ще ни го даде! Щом съгрешим, би трябвало на момента и да се разкаем, като поименно назовем сторения от нас грях -  това се споделя духовно трезвение. Никой, когато получи кървяща рана по тялото си, не отсрочва лекуването, а незабавно я почиства, превързва, лекува.

Така всеки грях наранява душата ни и е закононарушение да оставяме нейните рани без лекарството на покаянието.    

Да се каем с разум, потънал в адската преизподня, с цел да не отидем там един ден с душата и тялото си. Всеки извършен грях ни свлича в пъкъла, а оттова може да ни изведе само Божията десница, само че единствено в случай че протегнем към нея и нашата десница - десницата на покаянието, на сърдечното трогване, което да ни дарува Бог по молитвите на преподобната Мария Египетска!

Амин.

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР